Lichtende nachtwolken

Lichtende nachtwolken, gefotografeerd door Marchal van Lare Op 80 kilometer hoogte zijn stofdeeltjes aanwezig (vaak afkomstig van meteorieten). Het vermoeden bestaat dat er Op deze stofdeeltjes ijskristallen ontstaan. Deze ijskristallen kunnen het zonlicht prima weerkaatsen. Alleen moeten ze dan wel onder een speciale hoek door de zon beschenen worden. In de maanden mei, juni en juli zakt de zon niet zo ver onder de horizon. Mits het helder is, is het dan ideaal om de lichtende nachtwolken te zien.
Ze zijn niet vaak te zien, maar wanneer ze te zien zijn, dan is dat vaak een prachtig gezicht. De lichtende nachtwolken veranderen snel van vorm, doordat op die hoogte windsnelheden voorkomen tot wel 700 km/uur. Ze bewegen zich vaak van oost naar west, langs de noordelijke horizon.
Soms komen ze avonden en nachten achtereen voor, soms zijn ze jaren niet te zien. Overigens, wanneer lichtende nachtwolken te zien waren rond middernacht, dan is de kans vrij groot op een herhaling 1 tot 2 uur voor zonsopgang!
In het fotoalbum van deze site zijn een aantal foto's van lichtende nachtwolken te zien.

Wanneer de lichtende nachtwolken worden gesignaleerd, krijgen abonnees op de speciale SMS dienst een melding.

Op de volgende site zijn beelden van radars te zien, die werken op een hoogte van zo'n 80 kilometer. Met deze gegevens kunnen eventueel voorkomende lichtende nachtwolken mogelijk beter voorspeld worden.

® Marchal van Lare www.regioweer.info