Nader verklaard: Zeewind
Een bekend (misschien wel berucht?) verschijnsel voor strandliefhebbers: het is prachtig zonnig, warm en rustig weer op het strand en dan ineens valt de zeewind in. De temperatuur valt in slechts enkele minuten flink stuk terug, soms verdwijnt de zon in haar geheel achter lage bewolking of mist. Allemaal het gevolg van zeewind, maar hoe ontstaat het?

Op een rustige zonnige dag in met name het voorjaar wordt het land flink opgewarmd, de temperatuur van het water van de zee en van grotere meren wordt simpelweg niet zo snel opgewarmd. De lucht die zich boven het koude water ophoudt wordt ook niet zo snel verwarmd. Als de lucht boven land genoeg verwarmd is, begint de lucht op te stijgen. Er stroomt dus lucht weg, met het gevolg dat er vlak boven het aardoppervlak een mini-lagedrukgebiedje ontstaat.
Boven het water bevindt zich een grote hoeveelheid koudere (en dus zwaardere) lucht. Boven water ontstaat er een mini-hogedrukgebied. Aangezien de natuur altijd alles graag in evenwicht wil houden, begint de lucht van het hogedrukgebiedje naar het lagedrukgebiedje boven land te stromen. In die stroming wordt dan kille, vochtige lucht meegenomen, die wij dan voelen als zeewind.

In de Zeeuwse kustgebieden valt de zeewind meestal vlak na het middaguur in, elders gebeurt dat wat later in de middag. Voorwaarde voor het invallen van zeewind is wel dat er weinig wind staat. Waait er een stevige aflandige bries, dan kan de zeewind het land niet opkomen.
Overigens opvallend is het feit dat 's nachts het omgekeerde proces plaatsvindt. Het land koelt in sommige gevallen nog flink af (er ontstaat boven land een hogedrukgebiedje), de lucht boven het zeewater blijft dan relatief warm (lagedrukgebied). Dan stroomt er lucht vanover land richting zee, een landwind dus.


Bent u hier terechtgekomen zonder frames? Klik dan hier om naar de frames-versie te gaan!